Cyber Security Challenge Belgium

Maak jij deel uit van de volgende generatie cyber security experts van Belgie? Bewijs het!


Volgend event:
Online qualifiers - maart 2022


Registreer nu!

Niet zeker of je security kennis goed genoeg is?
Probeer een paar challenges!

Over de challenge

A Cyber Security Contest for Belgian Students

In België is net zoals in de rest van de wereld cyber security een grote strategische prioriteit geworden van organisaties in alle sectoren. Daarom is het belangrijker dan ooit om jong talent op te leiden en te stimuleren om er voor te zorgen dat ze een goede carriere kunnen opbouwen.

In 2015 zijn we gestart met de eerste editie van onze Cyber Security Challenge om de passie voor security aan te wakkeren bij afstuderende studenten.
Na vier succesvolle edities, elk jaar weer een pak groter dan het vorige jaar, is de Cyber Security Challenge een niet te missen evenement geworden zowel voor studenten als de security community. Meer weten?

Voorrondes

10 en 11 Maart 2022
Geregistreerde teams van België worden uitgenodigd om challenges op te lossen op een online platform, gedurende twee volle dagen. De top teams worden uitgenodigd voor de finale. Je kan je team registreren via het CTF platform.

Finale

25 en 26 Maart 2022
Gequalificeerde teams zullen nieuwe complexe challenges moeten oplossen gedurende 2 dagen. Op het einde is er een prijsuitreiking waar alle prijzen verdeeld worden over de beste teams.

Doelpubliek

Het doelpubliek bestaat uit studenten van Belgische academische instellingen die een bachelor of master studeren met een focus op information technology (IT). Het is echter niet nodig om IT te studeren; Iedereen met een interesse in IT Security is welkom om deel te nemen!

Prijzen

Deelnemers aan de Cyber Security Challenge ontvangen vele toffe prijzen, en uiteraard eeuwige roem!

Locatie van de finale

Aankondiging volgt ...

De finale zal online doorgaan op een geheime locatie...

Vaak gestelde vragen

Wat is de Cyber Security Challenge, en hoe kan ik deelnemen?

Heb jij een vraag? Dan hebben wij hopelijk een antwoord!

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de Cyber Security Challenge. Je kan ons ook je eigen vraag sturen via het contactformulier onderaan de pagina.

Je kan ook vragen stellen via ons Discord kanaal. De link hiervoor kan je vinden op het platform wanneer je ingelogd bent.

Contacteer ons

Volgens de principes van een Capture The Flag (CTF) is deze cybersecurity wedstrijd een spel gebaseerd op uitdagingen die worden gespeeld door maximaal 4 studenten. Binnen een gelimiteerde tijd moeten de teams uitdagingen overwinnen gerelateerd aan een breed spectrum cybersecurity problemen, zoals cryptografie, reverse engineering, netwerkbeveiliging, veiligheid van web of mobiele applicaties, en draadloze en forensische analyse. De moeilijkheid van de uitdagingen variëert tussen simpel en uiterst complex.

Elke student van een erkende Belgische academische instelling mag meespelen in de kwalificatiewedstrijden. Deelnemers moeten minstens 18 jaar oud zijn; Indien jij of een lid van je team jonger is dan die leeftijd, gelieve ons te contacteren vooraleer in te schrijven. Merk op dat PhD studenten niet kunnen deelnemen.
Voor meer informatie, gelieve het deelnamereglement te raadplegen.

Dit jaar worden de top 60 teams uitgenodigd om deel te nemen aan de finale. Na de de kwalificatieronde ontvang je snel een bericht of je erbij bent. De finale beslaat in totaal twee dagen. Allereerst, tracht iedereen op vrijdagochtend zoveel mogelijk punten te verzamelen en zich zo hoog mogelijk in de ranking te plaatsen gedurende een pre-finals ronde. De 24 beste teams gaan ‘s namiddags door naar de CTF ronde, terwijl de resterende 36 een moordonderzoek plegen. Op de tweede dag strijden de laatste 12 teams voor de overwinning.

De punten die tijdens de qualifiers verzameld worden, worden niet meegenomen naar de finale. Wel is het zo dat de eerste 12 teams sowieso zeker zijn van een plaats in de CTF ronde op vrijdag. Op vrijdag ochtend begint iedereen dus met 0 punten, en de punten van de pre-finals lopen door naar de CTF.

Natuurlijk! De uitdagingen zijn ontworpen voor studenten, niet voor specialisten, dus je hoeft zelf geen cybersecurity expert te zijn om mee te doen. Een degelijke algemene kennis van IT en voldoende motivatie zijn de belangrijkste elementen.

Ja, dat mag! Maar strijden in teamverband is altijd leuker, en je zal waarschijnlijk meer uitdagingen kunnen oplossen in een team dan op jezelf. Indien je problemen hebt met het zoeken van een team, kan je de CSCBE 2020 Qualifiers Facebook evenement pagina bezoeken om andere studenten te vinden die ook op zoek zijn naar een team.

Een goede manier om te starten met de Cyber Security Challenge Belgium is door write-ups van enkele van onze vorige edities te bekijken:

Eens je klaar bent om zelf enkele uitdagingen aan te gaan, kan je de "awesome-ctf repository" bekijken: Het bevat een lijst nuttige tools gesorteerd per categorie (reversing, cryptografie, web, …). Overigens bevat het een lijst van "wargames" die 24/7 beschikbaar zijn om te oefenen.

De "overthewire wargames" bijvoorbeeld, bevatten een reeks uitdagingen en stellen een volgorde voor waarin je ze kan spelen gebaseerd op hun moeilijkheid.
Je kan ook vragen stellen via ons Discord kanaal. De link hiervoor kan je vinden op het platform wanneer je ingelogd bent.

De eerste kwalificatierondes van het evenement nemen online plaats: bij de registratie wordt elk teamlid voorzien van een account om in te loggen.

De finale zal doorgaan in Brussel

De Challenge is een initiatief van NVISO, een cybersecurity consulting bedrijf. Het wordt ondersteund door enkele van de grootste Belgische privébedrijven (onze sponsors), publieke instellingen en organisaties. Deze publieke entiteiten zetten zich in om het bewustzijn van bedreigingen op vlak van cybersecurity te verhogen en om de volgende generatie security-bewuste professionals en security experts op te leiden. Alle sponsors zijn actief op zoek naar afgestudeerde studenten met talent om hun security teams te versterken. Wie weet ontmoet je je volgende werkgever op ons evenement!

We hebben een breed aanbod aan uitdagingen, gaande van algemene security kennis tot mobile security, reverse engineering en cryptografie. Sommige uitdagingen zijn makkelijk, terwijl andere zelfs de meest ervaren deelnemers zullen laten zweten. Om een idee te krijgen van wat je kan verwachten, kan je altijd de write-ups van de vorige edities bekijken op GitHub (zie "Hoe bereid ik me het best voor op de Challenge?")

De Cyber Security Challenge steunen als sponsor Ben je geinteresseerd om in contact te komen met de volgende generatie cyber security experts? Download onze sponsor file en bekijk de ervaringen van onze partners van de vorige editie van de Cyber Security Challenge BelgiumBekijk de video!

Hoofdsponsors

Officiële sponsorsMedia partners

Prijzenpartners

Academische instellingen

Laten we babbelen! Ben je een student die wil deelnemen, een bedrijf dat geïnteresseerd is in sponsoring of een academische instelling die deel uit wil maken van het event?

Aarzel niet om ons te contacteren!