Cyber Security Challenge Belgium

De finale van de Cyber Security Challenge Belgium is afgelopen ! Wil je het event graag herbeleven? Bekijk de foto's !


Meer informatie

Over de challenge

A Cyber Security Contest for Belgian Students

In België is net zoals in de rest van de wereld cyber security een grote strategische prioriteit geworden van organisaties in alle sectoren. Daarom is het belangrijker dan ooit om jong talent op te leiden en te stimuleren om er voor te zorgen dat ze een goede carriere kunnen opbouwen.

In 2015 zijn we gestart met de eerste editie van onze Cyber Security Challenge om de passie voor security aan te wakkeren bij afstuderende studenten.
Na vier succesvolle edities, elk jaar weer een pak groter dan het vorige jaar, is de Cyber Security Challenge een niet te missen evenement geworden zowel voor studenten als de security community. Voor onze vijfde editie kunnen we met trots zeggen dat we de lands grenzen zullen overschrijden, aangezien we dit jaar ook een editie zullen houden in Duitsland, in samenwerking met de universiteit van Bonn - de Cyber Security Rumble.

Meer weten?
Voorrondes

13 & 14 Maart, 2019
Geregistreerde teams van België en Duitsland worden uitgenodigd om challenges op te lossen op een online platform, gedurence twee volle dagen. De top Belgische en Duitse teams worden uitgenodigd naar Brussel en Bonn voor de finale. Je kan je team registreren via het CTF platform.

Finale

29 & 30 Maart, 2019
Gequalificeerde teams zullen nieuwe complexe challenges moeten oplossen gedurende 2 dagen. Op het einde is er een prijsuitreiking waar alle prijzen verdeeld worden over de beste teams.

Doelpubliek

Het doelpubliek bestaat uit studenten van Belgische academische instellingen die een bachelor of master studeren met een focus op information technology (IT). Het is echter niet nodig om IT te studeren; Iedereen met een interesse in IT Security is welkom om deel te nemen!

Cross-country

Tijdens de finale zullen Belgische en Duitse teams dezelfde challenges proberen op te lossen. Welk land zal de hoogst plaats halen?

Locatie van de finale

Koninklijke Militaire Academie, Brussel

De finale zal doorgaan in de Koninklijke Militaire Academie in het hartje van Brussel.

Slaapplaatsen en eten zal voorzien worden voor de teams die doorstoten naar de tweede dag van de finale.

Vaak gestelde vragen

Wat is de Cyber Security Challenge, en hoe kan ik deelnemen?

Heb jij een vraag? Dan hebben wij hopelijk een antwoord!

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de Cyber Security Challenge. Je kan ons ook je eigen vraag sturen via het contactformulier onderaan de pagina.

Tijdens de voorrondes kan je ons ook vinden op IRC op irc.freenode.org#CSCBE

Contacteer ons

Volgens de principes van een Capture The Flag (CTF) is deze cybersecurity wedstrijd een spel gebaseerd op uitdagingen die worden gespeeld door maximaal 4 studenten. Binnen een gelimiteerde tijd moeten de teams uitdagingen overwinnen gerelateerd aan een breed spectrum cybersecurity problemen, zoals cryptografie, reverse engineering, netwerkbeveiliging, veiligheid van web of mobiele applicaties, en draadloze en forensische analyse. De moeilijkheid van de uitdagingen variëert tussen simpel en uiterst complex.

Elke student van een erkende Belgische academische instelling mag meespelen in de kwalificatiewedstrijden. Deelnemers moeten minstens 18 jaar oud zijn; Indien jij of een lid van je team jonger is dan die leeftijd, gelieve ons te contacteren vooraleer in te schrijven.
Voor meer informatie, gelieve het deelnamereglement te raadplegen.

De finale bestaat uit twee delen: Op vrijdag ochtend worden alle teams met een bepaald aantal punten uitgenodigd om te vechten voor een plaatsje in de rest van de finale. Na de lunch zullen de eerste 8 teams van de voorrondes samen met de eerste 8 teams uit de ochtend verder vechten voor de uiteindelijke overwinning. Voor de afvallende teams worden er vrijblijvende activiteiten voorzien. Merk op dat alle teams, ook de eerste 8 van de voorrondes, punten zullen moeten verzamelen op vrijdag ochtend, aangezien de punten worden meegenomen naar de rest van de competitie.

Natuurlijk! De uitdagingen zijn ontworpen voor studenten, niet voor specialisten, dus je hoeft zelf geen cybersecurity expert te zijn om mee te doen. Een degelijke algemene kennis van IT en voldoende motivatie zijn de belangrijkste elementen.

Ja, dat mag! Maar strijden in teamverband is altijd leuker, en je zal waarschijnlijk meer uitdagingen kunnen oplossen in een team dan op jezelf. Indien je problemen hebt met het zoeken van een team, kan je de CSCBE 2018 Qualifiers Facebook evenement pagina bezoeken om andere studenten te vinden die ook op zoek zijn naar een team.

Een goede manier om te starten met de Cyber Security Challenge Belgium is door write-ups van enkele van onze vorige edities te bekijken:

Eens je klaar bent om zelf enkele uitdagingen aan te gaan, kan je de "awesome-ctf repository" bekijken: Het bevat een lijst nuttige tools gesorteerd per categorie (reversing, cryptografie, web, …). Overigens bevat het een lijst van "wargames" die 24/7 beschikbaar zijn om te oefenen.

De "overthewire wargames" bijvoorbeeld, bevatten een reeks uitdagingen en stellen een volgorde voor waarin je ze kan spelen gebaseerd op hun moeilijkheid. Er is ook een IRC chat kanaal beschikbaar, zodat je altijd voor hulp kan vragen indien je vast zit.

De eerste kwalificatierondes van het evenement nemen online plaats: bij de registratie wordt elk teamlid voorzien van een account om in te loggen.

De finale zal doorgaan in de Koninklijke Militaire Academie in Brussel.

De Challenge is een initiatief van NVISO, een cybersecurity consulting bedrijf. Het wordt ondersteund door enkele van de grootste Belgische privébedrijven (onze sponsors), publieke instellingen en organisaties. Deze publieke entiteiten zetten zich in om het bewustzijn van bedreigingen op vlak van cybersecurity te verhogen en om de volgende generatie security-bewuste professionals en security experts op te leiden. Alle sponsors zijn actief op zoek naar afgestudeerde studenten met talent om hun security teams te versterken. Wie weet ontmoet je je volgende werkgever op ons evenement!

We hebben een breed aanbod aan uitdagingen, gaande van algemene security kennis tot mobile security, reverse engineering en cryptografie. Sommige uitdagingen zijn makkelijk, terwijl andere zelfs de meest ervaren deelnemers zullen laten zweten. Om een idee te krijgen van wat je kan verwachten, kan je altijd de write-ups van de vorige edities bekijken op GitHub ( 2015 en 2016). Let wel; de uitdagingen zullen niet identiek zijn aan die van de vorige jaren!

De Cyber Security Challenge steunen als sponsor Ben je geinteresseerd om in contact te komen met de volgende generatie cyber security experts? Download onze sponsor file en bekijk de ervaringen van onze partners van de vorige editie van de Cyber Security Challenge BelgiumBekijk de video!

Hoofdsponsors

Officiële sponsors


Media partners

Academische instellingen

Prijzenpartners

Laten we babbelen! Ben je een student die wil deelnemen, een bedrijf dat geïnteresseerd is in sponsoring of een academische instelling die deel uit wil maken van het event?

Aarzel niet om ons te contacteren!